אנחנו ממשיכים במסע ההתפתחות של התינוק והנה כבר הגענו לחלון הזמן שבין גיל 3 חודשים וחצי לשישה חודשים- איך שהזמן עובר מהרJ

התינוק שלכם כבר בן 3 וחצי חודשים. בטח שמתם לב לכך שהוא הרבה יותר נינוח, חייכן ורגוע. הוא שוכב בנינוחות על הבטן, ערני למתרחש סביבו. ממלמל וצוחק בקול רם.

בשבועות הקרובים ימשיך לבנות את שרירי גופו ולפתח את השליטה בתנועה הרצונית שלו. זאת מכיוון שהערנות לסביבה והשליטה בגופו מגלים לו את הקסם הגלום בתנועה המרחבית.

אז מה צפוי להתפתח בשלב זה?

פלג הגוף העליון, ובכללם הגו, מתחזק ומייצב את גופו של התינוק. הוא מתחיל לשאת משקל על כפות ידיו כשאלה פרוסות ופתוחות על המשטח ברוחב הכתפיים ומרפקיו ישרים (אם כי לא נעולים). באופן זה משקל הגוף נישא על הידיים מחזק את השרירים של כל הגו והידיים עד האצבעות. תהליך זה יהיה בעל ערך מאד גדול בעת השימוש במיומנויות של מוטוריקה עדינה בישיבה סביב שולחן- כתיבה, ציור, גזירה ועוד.

בהדרגה יתחיל התינוק לנתק יד אחת ולבסס קשר "יד עין"- יגע בחפץ, לעיתים ממש בטעות, ויפנה אליו את המבט. השלב הבא, שיתבסס על השלב הנוכחי יהיה פיתוח קשר "עין יד" במרחב. זוהי דוגמא נהדרת שממחישה לנו כיצד המוטוריקה העדינה מתפתחת בהלימה למוטוריקה הגסה וקשורה בה בקשר ישיר.

בשלב זה נתחיל לראות תנועה גם בפלג הגוף התחתון-מפרקי הירך. השילוב בין תנועת היד לרגל תגלה לתינוק את היכולת לנוע בתנועת ציר.

תנועת הראש, ניתוק הידיים ותנועת מפרק הירך יגלו לתינוק את היכולת לאבד את שיווי המשקל ולהתהפך-בתחילה באופן אקראי ובהמשך, באופן יזום תוך שכלול היכולת- זהו אתגר מאד משמעותי שמפתח רמה נוספת בתפקוד מערכת שיווי המשקל. בתחילה יתפתחו היפוכים מהבטן לגב ולאחר מכן מהגב אל הבטן.

תנועות הגוף המתפתחות אמורות להתפתח באופן סימטרי- כך נוצרת הפרדה בין צד ימין לצד שמאל, בין פלג גוף עליון לפלג גוף תחתון ולמעשה כל מישורי התנועה מתבססים. התוצאה תהיה הפרדת תנועה איכותית בין אברי הגוף ושילוב של גו יציב ותנועתיות מפותחת ואיכותית של הגפיים.

את כל אלה יאסוף התינוק לפיתוח זחילה הגחון. ניסיונותיו הראשונים יהיו מסורבלים. הוא ינסה להתקדם באמצעות משיכה של שתי ידיו או דחיפת שתי רגליו אך מאחר והוא כבר בנה את הפרדות התנועה לא יעבור זמן רב עד שיגלה את היעילות שבתחילה לסירוגין- יד ורגל נגדית.

שלב זחילה הגחון הוא שלב חשוב ומסתמך בין היתר על חוזקם של שרירי הגו וחגורת הכתפיים. דפוס השימוש בידיים הוא דפוס של משיכה כלומר- שליחת היד רחוק מהגוף ומשיכת הגוף קדימה, זאת בניגוד לדפוס השימוש בתחילת השש-דחיפה של המשטח.

אז למה חשוב לשים לב בשלב זה?

  • לשכיבה איכותית על הבטן
  • לביצוע היפוכים איכותיים מהבטן לגב, מהגב לבטן, מימין לשמאל ומשמאל לימין
  • לביצוע תנועת הציר באופן סימטרי לשני הצדדיים
  • לזחילת גחון איכותית תוך שימוש בידיים ורגליים לסירוגין, כשהגוף נמצא על הגחון.

וכרגיל, בכל שאלה וצורך, אני וכל צוות מאמאי נמצאים כאן עבורכם.

שלכם,

טל קבסה

 

 

לפרטים צרו קשר

דילוג לתוכן