אחת מהתשתיות המשמעותיות ביותר בקביעת בריאותו של התינוק והילד היא התזונה. תזונה קשורה בתפקוד מערכת העיכול כמו גם בתפקוד מערכות רבות נוספות. מערכת עיכול מאוזנת ויציבה תחזק את תפקוד הגוף ומערכותיו הפנימיות, תאזן את חומרי הבנייה הדרושים לתפקודו התקין של הגוף (ויטמינים,מינרלים,נוגדי חמצון ועוד..) תבנה את החוסן הגופני, תאזן את רמת האנרגיה של התינוק ועוד.

מערכת העיכול הינה המערכת הפנימית החשובה ביותר לקביעת איכות תפקודו ובריאותו הכללית של התינוק והילד. כך איכות התזונה והתאמתה לצרכים של הילד תשתקף במצבה של מערכת החיסון, מערכת הנשימה, העור, האוזניים ועוד. הבנת הצרכים התזונתיים של התינוק והילד בגילאים השונים הינה בעלת חשיבות גדולה והורים רבים נתקלים בקושי להתאים תפריט יומי לצרכיו של התינוק ולתפיסת העולם התזונתית שלהם. אי לכך, בניית תפריט מסודר, מונגש ואיכותי הינה משימה בעלת חשיבות נעלה. הזנה קשורה במרכיבים התפתחותיים, בפתוח מנגנוני רעב ושובע תקינים, בחשיפה תזונתית נכונה, בחינוך להרגלים ועוד.

במקרים רבים הקושי התזונתי אינו קשור במרכיבי התזונה כי אם בחוסר הרצון או היכולת של הילד להיחשף לגורמי מזון שונים, ביכולת לגוון מרקמים או לשלב בין טעמים. קשיים מסוג זה יהיו קשורים במערכות החושים המתפתחות בהתאמה למערכת המוטורית.

בהיותו תינוק התזונה המיטבית עבורו הינה הנקה ואולם במקרים רבים אימהות נתקלות בקושי ונאלצות לבחור בדרכי הזנה חלופיות. ברוב המקרים חשות האימהות כי הקושי בהנקה קשור בעובדה שאין להם מספיק חלב כשלמעשה הקושי קשור דווקא ביכולות היניקה של התינוק- השליטה הרפלקסיבית בתפקודי הפה לעיתים לא מלאה- התינוק אינו פותח את הפה מספיק, אינו מייצר ואקום איכותי, אינו מווסת בין תהליך היניקה לבליעה.. התוצאה הינה פגיעה בהזנה של התינוק אך גם במנגנון היצור של החלב אצל האם- קושי מסוג זה קשור בהתפתחות המוטורית של התינוק. מתוך ההבנה כי תפקודי הפה קשורים במתח השרירי ובמרכיבים התפתחותיים חושיים יש חשיבות גדולה לתת מענה מוטורי מתאים כבר בשלב ההתחלתי. המעבר להזנה מבקבוק נותן מענה תזונתי עבור התינוק אך אינו פותרת את הקושי המוטורי ובמקרים רבים, כאשר התינוק יגדל נראה קושי בתפקודי הפה- קושי במעבר למזון מוצק, קושי בלעיסה, דחיסת מזון, העדפת מרקמים וכולי.  

ילדים אלה יוגדו כסובלים מבעיות אכילה כשלמעשה הם סובלים מקושי התפתחותי.

תזונת התינוק והילד קשורה גם בבניית השגרה ותהליכי השינה. הורים רבים מתלוננים על כך שהתינוק אינו אוכל בשעות היום ועל כן הם מזינים אותו במהלך הלילה- להשלמת הפערים. תהליך זה פוגע ביכולת של התינוק לבסס מנגנוני רעב ושובע תקינים, פוגע במנגנונים פיזיולוגיים והורמונליים שונים וביכולת להשגת שינה רציפה. כלומר, הבנת הקשיים והצרכים המיוחדים האופייניים לתינוק ולילד בשנות חייו הראשונות הינה משמעותית ביכולת לטפל בקשיים הקשורים בתזונה ובבניית תפריט איכותי ומאוזן כבסיס לחיים בריאים.

לפרטים נוספים השאירו לנו הודעה

מעוניינים בפרטים נוספים? צרו אתנו קשר

לפרטים צרו קשר

דילוג לתוכן